INVESTIȚIA PRIVATĂ DIN SUA ÎN MEDICINA DIN R. MOLDOVA

INVESTIȚIA PRIVATĂ DIN SUA ÎN MEDICINA DIN R. MOLDOVA

Piața privată mondială a IRM și CT, care a înregistrat o creștere a interesului investitorilor la mijlocul anilor 2000, a încetinit în ultimii 3 ani. Însă cererea pentru un diagnostic modern prin IRM și CT în R. Moldova rămâne în creștere în comparație cu piața medicală din Europa și SUA, în ceea ce privește raportul dintre numărul unităților sistemelor IRM, CT și populație.

În 2018, R. Moldova a avut 16 sisteme IRM pentru 3,5 milioane de locuitori (4,5 sisteme IRM / 1 milion de locuitori). Majoritatea acestor sisteme IRM au o vechime de peste 10 ani.

Majoritatea sistemelor IRM (11 din cele 16) funcționează în capitala Republicii, or. Chișinău. Nouă sisteme IRM sunt de 1,5 Tesla, 2 sisteme sunt de 3 Tesla și 4 sisteme IRM sunt de tip deschis (Open systems) de 0,25 – 0,35 Tesla.

Este un randament foarte mic pentru piața medicala din R. Moldova, chiar și în comparație cu Rusia, unde funcționează 12 sisteme IRM la 1 milion de populație, care este comparabil cu nivelul Sloveniei, Poloniei, Ungariei, dar semnificativ mai mic decât indicatorii similari din țările Europei de Vest și SUA .

Conform statisticilor din domeniul sănătății OECD, în 2018, în Statele Unite, existau 42 de sisteme IRM la 1 milion de locuitori, în Grecia – 37, în Italia – 34.

Pe data de 29 septembrie 2019 la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, R. Moldova, s-a deschis primul Centrul Public de Imagistică prin Rezonanță Magnetică , cu cîmp înalt 3 Tesla. Acest Centru IRM, a fost înzestrat cu un sistem IRM Siemens Magnetom Trio 3T.

Centrul IRM a fost creat cu suportul financiar, oferit de către Societatea Civilă Moldo-Americană “Moldan Holding”, și este dotat cu echipament performant, care permite efectuarea investigațiilor modificărilor structurale, vizualizează structurii creierului și spectrul integral al stărilor patologice, cît și a celor funcționale, vizualizează dereglările metabolice cerebrale și leziunile la nivel celular. Suma investiției efectuate este de peste 1 milion 600 mii de dolari SUA.

Datorită absenței radiații ionizante, investigația prin Rezonanţă Magnetică este inofensivă și poate fi efectuată repetat de cîte ori este necesar, fără pericol pentru viață și sănătate, inclusiv a copiilor, femeilor însărcinate sau în perioada de alăptare.